Індексація пенсій не перекриває стрімкого зростання цін на продукти, – Олександр Колесніков.

Індексація пенсій не перекриває стрімкого зростання цін на продукти, – Олександр Колесніков.

Запланована індексація пенсій не зможе перекрити стрімкого зростання цін на продукти та медикаменти, тож більшість пенсіонерів продовжать біднішати і у них залишатиметься все менше грошей на харчування. 

Про це заявив у своєму блозі засновник благодійного фонду «Тримай мою руку» Олександр Колесніков.

«Останнє підвищення пенсій відбулося у грудні минулого року. Мінімальна пенсія зросла аж на 66 грн до 2 093 грн, а максимальна – на 660 грн до 20 930 грн. Щоправда, людей, які отримують максимальну пенсію, у нас дуже мало. Менше 7% українців отримують пенсії вище 10 тисяч грн, тож мова не про них. Тоді як 74% пенсіонерів живуть за виплати менше 5 тисяч грн на місяць. Тобто більшість пенсіонерів», говорить Олександр Колесніков.

Наступна індексація проводитиметься у березні 2023 року. Очікується, що вона становитиме 5,4%.

«Як показує практика, для більшості підопічних нашого фонду кожен перерахунок додає кілька десятків гривен. Єдине, що хоч трохи радує, що Уряд поки не планує підвищувати тарифи на комунальні послуги. Крім того, пенсіонерам, які вже отримували субсидії, відтепер їх призначатимуть автоматично», каже Олександр Колесніков.

Він підкреслив, що в минулому році пенсії проіндексували на 14%, але навіть суха статистика показує наскільки це мало.

«Інфляція склала близько 30%. І я говорю лише про загальну інфляцію, на рівень якої впливає багато речей – від цін на одяг до промислового виробництва. Тоді як реальна інфляція для пенсіонерів значно вища», каже засновник благодійного фонду «Тримай мою руку». 

За його словами, пенсіонери купують обмежений набір товарів, які подорожчали дуже суттєво. 

«Яйця подорожчали більше ніж удвічі, рис, гречка та більшість інших круп – удвічі. Олія, борошно, макарони, цукор, і навіть сіль щонайменше на половину. Що це означає для пенсіонера? Що і той вкрай невеликий набір продуктів, який він міг раніше собі дозволити купити, тепер треба буде урізати. Скажімо, в і так дуже скромному кошику пенсіонера буде уже не 4 лотки яєць на місяць, а максимум 3, не 5 пачок макаронів, а 4. Я вже мовчу про м'ясо та ковбасні вироби, які й раніше були розкішшю», говорить Олександр Колесніков. 

Він наголосив, що в таких умовах підтримка самотніх літніх людей стає ще більш важливою, ніж це було до повномасштабного вторгнення. 

«Зрозуміло, що в умовах війни, коли левова частка бюджету і допомоги від міжнародних партнерів йде на оборону, розраховувати на підвищення соціальних стандартів не доводиться. Але не можна закривати очі на те, що війна і подорожчання продуктів, які вона спровокувала, ставлять пенсіонерів не просто за межу бідності, а подекуди й на межу голоду», каже він.

Олександр Колесніков пояснює: у багатьох самотніх пенсіонерів після оплати комунальних послуг і медикаментів на харчування на місяць лишається 800-1000 грн. 

«Благодійний фонд «Тримай мою руку» намагається допомогти самотнім літнім людям зробити запас продуктів довготривалого зберігання. Але ми не в змозі допомогти кожному. Тож закликаємо усіх небайдужих – турбуйтеся про пенсіонерів, які живуть поряд з вами. Запитайте, чи є у них з чого готувати їсти, чи не потрібна їм якась допомога. Діліться. Давайте  зробимо життя наших пенсіонерів трошки кращим!», каже Олександр Колесніков.

Він наголосив, що одним з важливих критеріїв людяності є саме ставлення до літніх людей.