За терміном «середня пенсія» ховається реальна бідність пенсіонерів, - Олександр Колесніков

За терміном «середня пенсія» ховається реальна бідність пенсіонерів, - Олександр Колесніков

В Україні середня пенсія зросла до 4622,59 грн. Про це прозвітував Пенсійний фонд і цю цифру розтиражували усі новини. Однак мало хто говорить, що при цьому буквально виживати доводиться більшості пенсіонерів.

Про це написав у своєму блозі засновник благодійного фонду «Тримай мою руку» Олександр Колесніков.

«38% – тобто найбільше пенсіонерів, за даними Пенсійного фонду, отримують виплати всього від 2 до 3 тисяч грн. Ще понад 23% мають пенсію від 3 до 4 тисяч грн. Тобто абсолютна більшість пенсіонерів слухаючи про зростання середньої пенсії лише знизують плечима, адже вони живуть за копійки», - пише Олександр Колесніков.

На його думку, індексація пенсій для людей з невеликими виплатами не поліпшить їх становище.

«Уряд анонсував на березень індексацію пенсій і ми побачимо, як всі новини прозвітують, що виплати в середньому зросли на 5,4%. Здавалося б, це ж непогано, але як показує практика людям, які отримують маленькі пенсії, при кожному перерахунку додається максимум кілька десятків грн. І про це ніхто не говорить. Я знаю пенсіонерів, яким при індексації додавали 8-13 грн, а декому взагалі 2-3 грн», - говорить засновник благодійного фонду «Тримай мою руку».

Він підкреслив, що формально пенсії зростають, але їх підвищення для тих, хто живе за виплати нижче середніх не йде ні в яке порівняння з тим, як дорожчають продукти харчування.

«Якщо за весь минулий рік пенсіонеру додали 30 грн до пенсії, то цього не вистачить навіть на купівлю одного лотка яєць. А подорожчали суттєво крупи, хліб, молочна продукція, я вже мовчу про м'ясо, ковбасні вироби і консерви. Тож пенсіонери з невеликими пенсіями змушенні скорочувати і без того скромний набір продуктів, які могли собі дозволити», - каже він.

Олександр Колесніков наголосив, що в цій ситуації одинокі пенсіонери ще більше потребують допомоги волонтерів.

«Пенсіонерам, які мають рідню, принаймні є на кого покластися, хто прогодує і попіклується, а от самотні літні люди просто виживають. Я зустрічав дідуся, який змушений не платити за квартиру, бо елементарно не матиме за що купити їсти. Але більшість пенсіонерів добросовісно платять за комунальні слуги. Тож навіть з урахуванням субсидій подекуди на прожиття після оплати квартири у них лишається 800, максимум 1000 грн. Відніміть від цієї суми ще купівлю ліків і подумайте, як за те, що лишилось можна прожити цілий місяць», - пише Олександр Колесніков.

Він закликав усіх небайдужих піклуватися про одиноких пенсіонерів, які живуть поряд з ними.

«Мені б дуже хотілося, щоб усі ми так само турбувались про безпорадних дідусів і бабусь, як вони переживають за країну. Не раз я чув, що вони ладні лишитись без світла, води і тепла, аби лише людям на Півдні і Сході швидше стало легше. Не раз я чув молитви за наших військових. І жодного разу від наших підопічних не чув, що нам потрібно здаватись. Коли бабуся, якій 80 або 90 років каже тобі: «так тяжко, але що робити, маємо триматись, маємо перемогти», то це ще більше вселяє віру в нашу Перемогу. Якщо у вас є змога допомогти літній людині, зробіть це», - говорить Олександр Колесніков.

Засновник благодійного фонду «Тримай мою руку» підкреслює, що мова йде не лише про донати на продукти чи ліки, але й про звичайну людську увагу і допомогу в побутових потребах.

«Розпитайте у своїх самотніх сусідів, чи не потрібна їм якась допомога, можливо заскочити в магазин, сходити в аптеку чи просто замінити батарейки в радіоприймачі. Підтримайте пенсіонерів добрим словом», - каже Олександр Колеснікови.

Він наголосив, що в нашій взаємодопомозі, в нашій готовності захистити, підтримати тих, хто слабше – і є наша незламність.